ΟΣΜ
 
Πληροφόρηση μελών
 
Πληροφόρηση
για το κοινό
 
Δραστηριότητα Συλλόγου
 
Χρήσιμα
 
-


Αγιος Αντύπας



ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ

 Ο ?γιος Αντύπας διακόνησε την χριστιανική Εκκλησία της Περγάμου της Μ. Ασίας τον 1ο αιώνα, στα χρόνια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Δομιτιανού, ως Επίσκοπος.

 Ο σκληρός αυτός Αυτοκράτορας διοίκησε από το 81 μ.Χ. μέχρι το 96 μ.Χ. που δολοφονήθηκε. Καταδίωξε αμείλικτα Εβραίους και Χριστιανούς καθώς και συμπαθούντες το χριστιανικό χώρο στενούς συγγενείς του, όπως ο πρωτοξάδερφος του Φλάβιος Κλήμης.

 Ο Ρωμαίος διοικητής της Περγάμου συνέλαβε τότε τον Επίσκοπο Αντύπα, ο οποίος παρά τη μεγάλη του ηλικία, εξακολουθούσε να ποιμαίνει με ιδιαίτερη ευσέβεια το ποίμνιο του Χριστού.

 Στη φυλακή ο Επίσκοπος βασανίστηκε αρκούμενος να προσκυνήσει τους ειδωλολατρικούς θεούς των αρχαίων Ελλήνων τη θρησκεία την οποία οι βασανιστές του παρουσίαζαν ως παλαιότερη και συνεπώς εγκυρότερη και τιμιότερη της νεοφανούς Χριστιανικής.

 Ο γέροντας Επίσκοπος ατάραχος απάντησε ότι και ο αδελφοκτόνος Κάιν είναι πάρα πολύ παλιός, αλλά κανείς δεν τον επαινεί για τη πράξη του, το ίδιο ισχύει, είπε και για το παλαιό μεν δωδεκάθεο, πλην όμως αναξιόπιστο.

 Η αμετακίνητη στάση του τον οδήγησε στο μαρτύριο. Τον έριξαν ζωντανό μέσα σε ένα πυρακτωμένο χάλκινο ομοίωμα βοδιού και τον έκαψαν.

 Ο Επίσκοπος Περγάμου Αντύπας υπήρξε ο πρώτος χριστιανός μάρτυρας της Ασίας. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης τον αναφέρει στην Αποκάλυψη (κεφ. 2,12) «Αντύπας ο μάρτυς μου ο πιστός ος απεκτάνθη παρ?ημών όπου ο Σατανάς κατοικεί» ( Ο πιστός μου Αντύπας τον οποίο σκοτώσατε σεις που στον τόπο σας κατοικεί ο διάβολος ).

 Στην Κωνσταντινούπολη ανεγέρθηκε στο όνομά του ο πρώτος ναός που υπήρχε μέχρι τον 9ο αιώνα. Στο ναό αυτό διέμενε ο υμνογράφος και ποιητής Ιωσήφ, ο οποίος έγραψε την Ακολουθία του Αγίου Αντύπα, που συμπληρώθηκε αργότερα από τον ?γιο Νικόδημο τον Αγιορείτη ο οποίος πρόσθεσε στο τέλος του Συναξαρίου (βιογραφικού) του Αγίου Αντύπα τα παρακάτω που μας ενδιαφέρουν:
«Δια τους βουλομένους εορτάζειν τον ?γιον δια την αφόρητον οδύνην των οδόντων» καθιερώσας έτσι τον ?γιο Αντύπα προστάτη ?γιο των θεραπόντων της Οδοντιατρικής Επιστήμης ως και των θεραπευομένων από αυτή.

 Ο μεγάλος Έλληνας Σκιαθίτης συγγραφέας Αλεξ.Παπαδιαμάντης (1851-1911) ο οποίος γνώριζε προφανώς ότι ο ?γιος Αντύπας ήταν προστάτης των Οδοσταλγούντων, ένα βράδυ στη Σκιάθο βασανίστηκε από ένα φοβερό πονόδοντο, και πάνω στην απελπισία του προσευχήθηκε στον ?γιο Αντύπα παρακαλώντας τον να του σταματήσει τον πονόδοντο και τάζοντας του ότι θα του γράψει ολόκληρη ακολουθία. Ο πονόδοντος θαυματουργικά (ή συμπτωματικά) σταμάτησε και ο Παπαδιαμάντης μέσα σε μια νύχτα έγραψε την ακολουθία του Αγίου, ένα τροπάριο της οποίας λέει «Σπεύσον ευχήν ποιήσασθαι υπέρ του ικέτου σου, ίνα του άλγους ρυσθώ των οδόντων, ο δείλαιος, προς σε γαρ προστρέχω, σύ γαρ μόνος, άγιε ως παρησσίαν πολλήν προς τον Ιησούν κτεκτημένος, δύνασαι καμέ απαλλάξαι του οδυνηρού τούτου νοσήματος».
 Η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του στις 11 Απριλίου


Το παραπάνω είναι από το βιβλίο του συνταξιούχου Οδοντιάτρου κ. Δημητρίου Τσιλιβίδη «Μαγνησίας Οδοιπορικό με το φακό του Οδοντιάτρου» Έκδοση Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας - 2006






 
 
 
 
 
 
 
 
 
site created and hosted by